Explicació dels fets
Conferència de premsa (14/01/09)

1. David Sànchez és detingut la matinada del 6 de gener de 2009 per un espectacular desplegament dels Mossos d’Esquadra quan sortia del seu lloc de treball. El motiu de la detenció no se li comunica en cap moment. Passa la nit a la comissaria de Vilafranca del Penedès, on li neguen el dret que l’assisteixi el seu advocat.

2. El matí del 6 de gener és traslladat al jutjat de guàrdia de Vilafranca del Penedès. Deu minuts abans de passar a disposició judicial, l’advocat de David Sànchez l’informa del motiu de la detenció i que hi ha dictada una ordre de crida i cerca que pesa sobre ell, per una condemna referent a la manifestació antifeixista del 12 d’octubre de 1998. La jutgessa de guàrdia decideix acordar amb el lletrat la llibertat provisional durant un termini de 10 dies per comparèixer voluntàriament davant el Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona, per tal de fer efectiu l’ingrés a la presó Model de Barcelona.

3. El matí del 7 de gener David Sànchez i el seu advocat compareixen davant el Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona per tal de recuperar l’expedient del cas. Allà són informats que aquests 10 dies de termini no tenen validesa i que l’ingrés a la presó ha de ser immediat. Així, es manté l’odre de crida i cerca dictada.

4. El matí del 8 de gener els advocats de David Sànchez i un portaveu del grup de suport presenten al Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona un recurs (Annex 1) que demana que s’anul·li l’ordre de crida i cerca i que s’arxivi el cas. El mateix dia es demana una reunió entre una comitiva de l’Ajuntament de Vilafranca i la jutgessa, Isabel Gallardo Hernández. La secretària judicial concedeix l’entrevista per l’endemà.

5. El matí del 9 de gener l’advocat i secretari de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Francesc Giralt; el primer tinent de batlle pel PSC, Francisco Romero; el regidor d’ERC i advocat, Pep Quelart; el regidor d’IC-V i advocat, Bernat Villaroya, i el regidor de la CUP, Xavier Navarro, juntament amb els advocats de David Sànchez i membres del grup de suport, es presenten al Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona per tal d’assistir a la reunió i la jutgessa es nega a rebre’ls.

6. El matí del 12 de gener es presenta una ampliació del recurs (Annex 2) —en referència als antecedents per insubmissió de David Sànchez— que, en virtut de la disposició transitòria única de la Llei orgànica 3/2002 de 22 de maig, per la qual es modifica el Codi penal de 1995, i la Llei orgànica 13/1985, de 9 de desembre, del Codi penal militar, estableix que aquests antecedents haurien d’haver estat cancel·lats d’ofici. (Annex 2.1)

7. El matí del 14 de gener l’advocat de David Sànchez rep, per fax, la interlocutòria del recurs presentat: la jutgessa desestima el recurs i, per tant, el cas no s’arxiva. El procediment ordinari per comunicar la resolució del recurs és enviar la interlocutòria al procurador, i no pas directament a l’advocat. Malgrat això, la jutgessa decideix saltar aquest pas perquè a l’advocat li arribi la resolució amb la màxima urgència possible. Cal tenir en compte, que el mateix dia 14 és el data que s’havia anunciat per presentar la querella criminal per prevaricació contra la jutgessa i la secretària judicial.

8. La interlocutòria també diu que l’ordre de crida i cerca està anul·lada des de dia 9 de gener de 2009, el mateix dia que la comitiva de l’Ajuntament de Vilafranca i els advocats van presentar-se a la cita que tenien amb la jutgessa Isabel Gallardo. Com hem dit més amunt, la jutgessa no els va rebre ni tampoc els va comunicar per mitjà de la secretària judicial que l’ordre de crida i cerca s’havia anul·lat. No és fins al cap de 5 dies, el 14 de gener, quan els advocats reben la interlocutòria del recurs i, en llegir-la, s’assabenten que l’odre de crida i cerca es va anul·lar 5 dies enrere. Fins al capvespre no arriba la comunicació oficial de l’anul·lació de l’ordre de crida i cerca. (Annex 2.2)

9. A més, a la interlocutòria del recurs, la jutgessa manté en ferm que la pena imposada pels fets del 12 d’octubre del 98 no ha prescrit, perquè considera que els sis anys de tramitació de la petició d’indult que va presentar l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès l’any 2000 no s’han de tenir en compte. La interlocutòria no fa referència en cap moment als antecedents per insubmissió de David Sànchez. A més, torna a insistir en el fet que hi ha una multa pendent de pagar. (Annex 3)

10. En canvi, després d’haver anat a consultar l’expedient del cas, comprovem que hi ha una interlocutòria, amb data 11 de desembre de 2002, en què es declara insolvent David Sànchez (Annex 4). Sabem que aquesta multa «solidària» que es va imposar als 7 detinguts del 12 d’octubre del 98 ja va ser pagada al seu dia per un dels detinguts, mitjançant l’embargament del compte corrent.

11. En referència als antecedents per insubmissió, a l’expedient del cas s’ha comprovat que el Ministeri de Justícia ja no considera com a antecedent penal la condemna per insubmissió al servei militar obligatori, per tant la jutgessa ja n’havia de tenir coneixement. A més, fins al 8 de gener de 2009 la jutgessa Isabel Gallardo no demana els antecedents penals de David Sànchez. (Annex 5)

12. La darrera vegada que s’havien demanat els antecedents penals de David Sànchez va ser el dia 19 de juliol de 2000, per part del Jutjat Penal núm. 13 (Annex 6). El Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona va desarxivar el cas el 23 de juny de 2006 i fins al 8 de gener de 2009 no se’n demanen els antecedents. Cal tenir en compte, a més, que des del 2002 la insubmissió deixa de ser delicte, com la jutgessa té l’obligació de saber.

13. Consultant l’expedient del cas s’ha trobat un informe, amb data 12 de gener de 2009, en què el fiscal entén que s’ha de declarar prescrita la pena imposada, segons el que diuen els article 133 i 134 del Codi penal, perquè ja han passat més de cinc anys des que se’n va dictar la sentència. El recurs presentat pels advocats de David Sànchez ja constatava la prescripció de la pena basant-se en aquests articles. Per tant, el fiscal corrobora l’argument dels advocats. (Annex 7)

14. El matí del 14 de gener de 2009 es presenta una querella criminal per prevaricació contra la magistrada jutgessa del Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona, Isabel Gallardo Hernández, i la secretària judicial d’aquest mateix jutjat, que no es va voler identificar. A banda de David Sànchez i els seus advocats, subscriuen la querella els sindicats COS (Coordinadora Obrera Sindical) i Intersindical-CSC, l’entitat Solidara (cooperació catalana per al desenvolupament i els drets humans) i els dos regidors de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès Xavier Navarro i Otger Amatller. Es preveu fer una ampliació de les persones i entitats que subscriuen aquesta querella en els propers dies. (Annex 8)

15. En conclusió, des del grup de suport entenem que, gràcies a la mobilització popular i el ressò que ha tingut als mitjans de comunicació, s’ha guanyat una petita batalla (l’anul·lació de l’ordre de crida i cerca, Annex 9), però la lluita contra l’empresonament de David Sànchez continua, perquè encara no s’ha arxivat el cas i la jutgessa n’ha desestimat el recurs que es va presentar.

16. És per això que abans de dimecres vinent, 21 de gener de 2009, es presentarà una ampliació del recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona. De la mateixa manera, pel fet d’haver presentat una querella criminal, aquesta setmana es presentarà una proposta d’abstenció a la jutgessa i a la secretària judicial perquè abandonin el cas. En aquesta proposta d’abstenció es considerarà, a més, que hi ha enemistat manifesta de la jutgessa amb David Sànchez i la seva defensa, bàsicament per dues raons: a) la jutgessa es va negar a rebre la comitiva formada pels advocats, el grup de suport i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; b) la jutgessa no ha comunicat l’anul·lació de l’ordre de crida i cerca fins al cap de 5 dies, tot i que el dia que no va voler rebre la comitiva ja en tenia constància. Aquesta segona raó, també s’inclourà a l’ampliació de la querella que es farà la setmana vinent, perquè s’incorre novament en un delicte de prevaricació.

En el cas que la jutgessa no accepti aquesta proposta d’abstenció, es farà una recusació.

[+] Descarrega el dossier complet amb el annexos en PDF

Darrera actualització: 15/01/2009 (20.50 hores)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Isabel Gallardo, ets una feixista fastigosa!!

Anònim ha dit...

gallardo R.I.P.

Publica un comentari a l'entrada